Search

Höpinää elämästä: anteliaisuus

Sanana anteliaisuus saattaa herättää useita eri mielleyhtymiä. Toiselle siitä tulee mieleen kolehdin kerääminen, toiselle vapaaehtoistyö ja kolmannelle se on ohjenuora, jonka mukaan elää oikeudenmukaista ja hyvää elämää.


Jokaiselle se saa tarkoittaa mitä vaan, tai ei mitään ollenkaan.


Haluaisin kuitenkin avata anteliaisuuden käsitettä omassa arjessani. En näe sitä niinkään erillisinä hyveenä, jota harjoittaa. Se on meissä kaikissa luonnollisesti, kun haluamme toiselle hyvää. Pohjimmiltaan anteliaisuus on siis toisen elävän huomioimista, oli kyseessä sitten naapurin koira, työkaveri tai takapihan omenapuu.


Pohjimmiltaan anteliaisuus on siis toisen elävän huomioimista, oli kyseessä sitten naapurin koira, työkaveri tai takapihan omenapuu.

Itse sana ”anteliaisuus” antaa vihjeen jonkin antamisesta. Voit lahjoittaa joka kuukausi rahaa hyväntekeväisyysjärjestölle ja olla antelias. Voit myös antaa toiselle läsnäolosi, täyden keskittymisesi ja valitsemasi kauniit sanat, ja olla aivan yhtä antelias. Muodolla ei ole niinkään väliä, kunhan takana on halu auttaa, välittää ja palvella toista.


Olemalla toiselle läsnä, harjoitat anteliaisuutta.


Toisen ”palveleminen” saattaa kuulostaa hassulta, koska olemme tottuneet saamaan päivittäin tietynlaista palvelua kaupassa, kirjastossa tai lempikahvilassa. Tällöin kuitenkin odotamme jonkun palvelevan meitä tilanteen pakosta, koska se kuuluu esim. työnkuvaan. Toisen pyyteetön palveleminen eroaakin tällaisesta asiakaspalvelusta, joka sekin on elävän huomioimista, mutta hieman eri tulokulmalla.


Meitä porhaltaa tällä maapallolla melko moni, eikä elämä mielestäni ole tehty elettäväksi vain itseämme ja läheisintä piiriämme varten. Toisten palveleminen ei kuitenkaan tarkoita nöyristelevää käytöstä ja oman hyvinvoinnin unohtamista. Sen sijaan näen sen vahvasti hyvinvointia lisäävänä elementtinä.


Tätä on myös tutkittu. Vuonna 2017 Zurichin yliopiston taloustieteellinen tiedekunta löysi vahvan korrelaation anteliaisuuden ja onnellisuuden välillä. Anteliaan eleen ei täytynyt edes olla suuri, jotta osallistujat olisivat kokeneet hyvän olon tunnetta. Jo pelkkä aikomus olla antelias vahvisti aivojen epäitsekkyysaluetta.


Oman edun tavoitteleminen ei nähdäkseni vie pitkälle, kun olemme kuitenkin riippuvaisia muista ympärillämme. Elämme moderneissa yhteisöissä, jotka kukoistavat yhteistyön tuloksena, eikä jonkun yksilön silmittömän sooloilun ansiosta.


Kun annat yhteisöllesi, saat takaisin. Kun saat, muista palauttaa se yhteisöösi.

Kun annat yhteisöllesi, saat takaisin. Kun saat, muista palauttaa se yhteisöösi. Pyyteettömyys on kuitenkin edelleen avainsana: älä odota mitään, vaan anna puhtaalla intentiolla. Riemuitse toisen onnesta ja ilosta, anna heidän kylpeä niissä ja pian huomaat, että paistattelet samojen tuntemuksien säteissä.


Vinkki vitonen, mikäli haluat tehdä joulun alla hyvää! Meillä Rootsissa on käynnissä Joulupuu-keräys 10.12 asti, jonka myötä lahjoitetaan lahjoja lapsille, joiden perhetilanne on hankala. Näin joulun lämpö ylettyy myös heille. Lisätietoja löydät täältä: https://joulupuu.org/
Maija on läsnä päivittäin Roots Helsingin joogeille, joiden hyvä olo on hänen työnsä olennaisin elementti. ”Höpinää elämästä” on Rootsin blogissa toistuva tekstisarja, jonka tarkoitus on tarkastella elämää eri kanteilta. Tekstisarja haluaa levittää hyvää fiilistä joogastudion ulkopuolellekin osaksi jokaisen arkea – ota siis mukaan mitä tarvitset.

62 views

Roots Helsinki Vallila

Café & Yoga

Eurantie 8

00550 HKI

Vallilan kahvilan aukioloajat:

Ma-To 8-14

Pe-La 9-14

info@rootshki.fi

+358 40 5523731(ma-pe 8-16)

 

Roots Helsinki Töölö

Yoga (auki joogatuntien yhteydessä)

Museokatu 17

00100 HKI

Jooga:

info@rootshki.fi

+358 40 5778107 (ma-pe 8-16)

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • Instagram - Grey Circle
  • Facebook - Grey Circle