Search

Miten sovellat joogan opetuksia työkiireen keskellä?


Käynnissä on vuoden kiireisin aika töissä. Ja joulukin pukkaa päälle. Kiireestä selviytyminen vaatii mielen ja kehon tuntemista. Aivan kuten joogakin. Tässä muutama vinkki, joiden avulla sovellat joogasta oppimaasi tiukan työrupeaman keskellä.


Havainnointi. Kun kehossa ja mielessä on paljon stressiä, tunnusta se. Usein stressin keskellä saattaa vaatia itseltään samaa suorituskykyä kuin rennompinakin aikoina ja sitten soimaa itseään hutiloinnista. Tiukassa tilanteessa auttaa, kun ensin myöntää olevansa tiukilla. Älä esitä kaikkivoipaa, edes itsellesi. Tunnustele myös, miltä stressi tuntuu kehossa. Hengitätkö pinnallisesti, käveletkö ripeämmin? Kun tiedät miltä olotila tuntuu, voit vaikuttaa siihen. Jo pelkkä hitaampi löntystely tai muutama pidempi hengityskierros auttavat rentouttamaan kehoa.Intention asettaminen. Kun lautasella on liikaa kaikkea, on pakko priorisoida. Tässä auttaa joogasta tuttu, intention eli tarkoituksen asettaminen. Päätä päivän aluksi, mikä tai mitkä pari asiaa ovat tärkeimmät saada hoidetuksi tänään. Kun olet asettanut intentiosi, pysy uskollisena sille. Älä anna työkavereilta tai sähköpostista tulvivien pyyntöjen sanella sitä, missä tahdissa teet ja mitä. Stressin tunne helpottaa, kun tunnet, että olet päiviesi kunkku etkä orja. Sano ei kaikelle, mikä ei auta prioriteettejasi eteenpäin.


Älä esitä kaikkivoipaa, edes itsellesi.

Sthira sukha. Joogan ytimessä ovat käsitteet sthira ja sukha. Niillä tarkoitetaan jämäkkyyttä ja rentoutta. Jokaisessa asanassa tulisi olla näitä molempia. Sama pätee arkeen. Jos huomaat itsesi vain suorittamassa to do-listaa jämäkästi, kysy itseltäsi, voiko tästä tehdä vähän rennompaa? Rentous voi tarkoittaa sitä, että budjetoit jonkin asian tekemiseen puoli tuntia ylimääräistä. Näin vältyt puristavalta kiireen tunteelta. Mieti työtä kuin soturi 2 -asanaa. Tarvitset vahvat jalat ja suorat käsivarret löytääksesi tuen kehosta. Tarvitset kuitenkin myös rennot hartiat ja pehmeät kasvot, voidaksesi hengittää ja välttää jumit niskassa.Savasana. Joogassa jokainen harjoitus päättyy savasanaan, loppurentoutukseen, joka tunnetaan myös kuolleen miehen asanana. Se on pieni välikuolema, tauko asioiden välissä. Joogassa sen sanotaan olevan jopa se tärkein pala harjoitusta. Hetki, jolloin keho ja mieli sulattelevat kaikkea tekemääsi ja palautuvat kohti seuraavaa. Saman voit tehdä myös töissä. Ota puurtamisen ohessa hetkiä, jolloin voit katsoa sitä, mitä olet saanut aikaan ja tuntea tyytyväisyyttä. Vähintään päivän päätteeksi mutta miksei myös vaikka lounastauolla.


Mieti työtä kuin soturi 2 -asanaa.

Kiitollisuus. Kiireen alla on ymmärrettävästi vaikea tuntea kiitollisuutta työstä. Kuitenkin moni meistä on saanut valita ammattimme tai työroolimme. Palauta siis mieleesi, miksi olet valinnut tehdä sitä mitä teet. Mitkä ovat ne jalokivet, jotka tekevät kivikasasta hieman kevyemmän kantaa? Saatko toteuttaa itseäsi tai oppia uutta? Jalokivi voi myös olla jokin tapa tehdä töitä. Jos etätyö on mahdollista ja auttaa sinua rentoutumaan, voitko lisätä sitä? Tai jos kaverin kanssa nautittu lounas on viikkosi kohokohta, sovi lounastreffejä useammin. Tunnelissa on aina valoa jossain kohtaa, huomaa se ja pyri sitä kohti.


Bloggaaja on Aurora Airaskorpi. Aurora on Rootsin joogaope ja kirjoittaja. Hän haluaa purkaa turhaa mystiikkaa joogan ympäriltä ja inspiroida ihmisiä löytämään joogan työkalupakin oman hyvinvointinsa tueksi.
185 views

Roots Helsinki Vallila

Café & Yoga

Eurantie 8

00550 HKI

Vallilan kahvilan aukioloajat:

Ma-To 8-14

Pe-La 9-14

info@rootshki.fi

+358 40 5523731(ma-pe 8-16)

 

Roots Helsinki Töölö

Yoga (auki joogatuntien yhteydessä)

Museokatu 17

00100 HKI

Jooga:

info@rootshki.fi

+358 40 5778107 (ma-pe 8-16)

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • Instagram - Grey Circle
  • Facebook - Grey Circle