Millaisia perinteitä luot ja vaalit?
Meille jokaiselle on elämän aikana muodostunut oma käsityksemme joulunvietosta ja vuoden vaihteen perinteistä. Jollekulle joululaulujen kuunteleminen luo joulun tunnelmaa. Pipareiden leipominen tai piparkakkutalon rakentaminen voi kuulua traditioihin, joista ei luovuta.
Ehkäpä olet jo muokannut juhlatraditioita omaan suuntaasi, luopunut joistakin perinteistä ja muodostanut uusia. Omaa joulukuusi on ehkä jäänyt pois joulun hankintalistalta, tai aikuisten lahjat ovat muuttuneet aineettomiksi.
Mieti, miten haluaisit tänä vuonna viettää joulua ja vuodenvaihdetta. Ehkä pyhät tarjoavat mahdollisuuden jollekin sinulle tärkeälle harrastukselle. Haluatko ehkä kokeilla uutta ruokalajia perinteisten jouluruokien sijaan? Jos joululaulut eivät sykähdytä, pohdi millainen musiikki voisi sopia sinun jouluusi. Vai haluatko kenties nauttia pyhäpäivistä ihan muissa maisemissa ja lähteä matkoille? Luo rohkeasti omat perinteesi.
Yhdessä vai yksin?
Yhteys muihin kuuluu erottamana osana pyhien lähestymiseen. Pikkujoulut ja glögitilaisuudet kokoavat yhteen niitä yhteisöjä, joihin kuulumme.
Monelle joulussa on pyhää juuri yhdessä vietetty aika. On kuitenkin ok viettää joulunaikaa yksin tai ainoastaan lähimpien ystävien seurassa. Pyhien hiljaisuus on oivaa aikaa myös laatuaikaan itsensä kanssa.
Keitä sinä haluat muistaa tänä jouluna? Kuka on tuonut sinulle hyvää mieltä? Oletko tänä vuonna ollut kiitollinen jonkun tietyn ihmisen läsnäolosta? Onko jokin yhteisö, jota sinä haluaisit muistaa? Tai ehkä sinulle sopiva yhteisöllisyyden muoto on muistaa niitä, jotka kipeimmin sitä tarvitsevat, ja lahjoittaa rahaa hyväntekeväisyyteen.
Mitä ajatuksia pysähtyminen herättää?
Arjen hiljentyminen mahdollistaa pysähtymisen hetkeen. Kun kiire hellittää, on mahdollista kuulostella tarkemmin myös omia toiveitaan. Haaveillaan kirjan lukemisesta nojatuolissa tai joulun suosikkielokuvien katselusta sohvalla. Kun pysähdyt, huomaat mikä tuntuu tärkeältä.
Vuoden vaihtuessa on hyvä tilaisuus katsoa mennyttä vuotta, ja asettaa toiveita tulevalle. Oletko tyytyväinen siihen, miten olet vuotesi viettänyt? Mikä on ilahduttanut tai harmittanut eniten? Haluatko vähentää elämästäsi jotakin, tai kenties saada siihen jotakin lisää? Ilman varsinaisia uudenvuodenlupauksiakin mielessäsi käy asioita, joita haluaisi tehdä ensi vuonna toisella tapaa. Käytä hetki aikaa itsereflektioon ja ota avuksi esimerkiksi Year Compass -työkalu, jossa kokoat ajatuksiasi menneestä vuodesta, ja suunnittelet tulevaa.
Kun tunnistat, millaiset asiat ovat sinulle pyhiä, tiedät mikä on todella tärkeää. Poimi siitä jotakin tavalliseen arkeesi. Salli itsellesi silloin tällöin rauhallinen hiljentymisen hetki. Ota arjessakin aikaa tärkeille ihmisille, vaikka se vaatisi erityistä vaivannäköä. Valitse se tärkeä harrastus, vaikka se maksaisi jonkun mielestä liikaa.
On lahja tunnistaa se, mitä todella toivoo.
Vieraskynä: Satu Pihlaja
Satu Pihlaja on erikoispsykologi PsL, kouluttajapsykoterapeutti ja coach, joka kouluttaa, puhuu, valmentaa ja pitää vastaanottoa coaching- ja työnohjausasiakkaille. Hän on kirjoittanut myös kaksi kirjaa: Aikaansaamisen taika – näin johdat itseäsi (2018, Atena-kustannus) ja Valinnan paikka – näin teet parempia päätöksiä (2021). Satu kirjoittaa Roots Journaliin psykologia-aiheisia blogipostauksia.