Palkitse itsesi työstä jo etukäteen
Hyvä flow-tila on kuin virtaava joki. Se tekee työstä sujuvaa ja mielekästä – usein myös tehokkaampaa. Siksi flow-tilaan pääsemiseen kannattaa käyttää aikaa. Jos esimerkiksi aamulenkki saa sinut hyvälle mielelle, mieti miten saisit sellaisen mahdutettua päivääsi tai edes viikkoosi? Ei tarvitse odottaa työpäivän loppuun voidakseen palkita itsensä töistä. Aamuliikunnan tai hyvän aamiaisen voi tarjota itselleen pelkästään siksi, että se virittää hyvään mielentilaan.
“Usein meillä on hyvin kapea käsitys energiasta”, sanoo Satu Pihlaja. “Energia ei ole vain syömistä ja liikkumista vaan myös psyykkisellä energialla on väliä.” Ja siksi arkeen kannattaa mahduttaa sellaisia asioita, jotka lisäävät psyykkistä energiaa eli ilahduttavat tai inspiroivat.
Satu ehdottaa ratkaisuksi esimerkiksi taiteilijatreffejä. Sovit treffit itsesi kanssa taidenäyttelyyn tai jonkin muun sinua inspiroivan äärelle. Hyvän energian hankkimisesta on turha potea huonoa omaantuntoa, sillä hyvällä flowlla tehty työ on myös tehokkaampaa.
Ei tarvitse odottaa työpäivän loppuun voidakseen palkita itsensä töistä.
Tee tylsästä kiinnostavaa ja pilko vaikea palasiin
Flow-tila syntyy siitä kokemuksesta, että työtehtävän vaativuus ja omat taidot ovat linjassa keskenään. Jos työtehtävä on liian helppo, siihen tylsistyy ja jos se on liian vaikea, se voi alkaa ahdistaa.
Kun käsillä oleva tehtävä tuntuu liian vaikealta tartuttavaksi, pura se osiin ja aloita helpoimmasta päästä. Kun pääset yhteen palaseen kiinni ja saat flown käyntiin, saatat jo nauttia seuraavista osasista.
Jos taas motivaatio on hukassa eikä työ oikein kiinnosta, kokeile nostaa vaikeusastetta. Tylsästä rutiinista voi tehdä kiinnostavan asettamalla itselleen tiukan aikataulun tai uuden toteutustavan. Kun muutat rutiinin haasteeksi, flow-tilaan pääseminen on todennäköisempää.
Hyvät valinnat tehdään etukäteen
Oletko koskaan miettinyt, millainen olisi sinun unelmatyöpäiväsi? Pihlaja kehottaa mielikuvaharjoitteluun, jossa kuvittelet parhaan version työpäivästäsi tai -viikostasi ennen sen aloittamista. Tärkeää on Pihlajan mukaan omaksua niin sanottu “valitsijan asenne” eli tietoisuus siitä, että joka päivä teet valintoja työstäsi ja voit vaikuttaa siihen, millainen päivästäsi tulee.
“Usein koemme, että tehtäviä vaan tulee ja niihin pitää reagoida. Silloin emme enää valitse työtämme. Kun kiusaus sanoa kyllä tulee, pysähdy hetkeksi ja huomaa valinnan paikka. Sinä valitset, miten reagoit toisen pyyntöön.”
Valintoja ovat myös ne itsesi kanssa sopimasi liikuntatuokiot ja pitkät lounaat. Jos olet päättänyt käydä pitkällä kävelyllä aina perjantaisin, pysy valinnassasi joka viikko tai ainakin useimmiten, niin siitä tulee rutiini. Rutiinit vähentävät valitsemiseen kuluvaa energiaa.
Tärkeää on omaksua “valitsijan asenne”.
Tee työstäkin mindfulness-harjoitus
Meditaation perussäännöt pätevät myös työn tekemiseen. Havainnointi ja läsnäolo tukevat keskittymistä ja hillitsevät tarvetta suhata monen eri tehtävän välillä. Kun mieli on sirpaleinen, kokeile vaikka kävellä hetki huoneessa ja tarkkailla, mitä ympärilläsi on. Myös työn lomassa voit sulkea silmät hetkeksi ja kuulostella, miten hengität, ovatko hartiat rennot, onko selällä hyvä asento, onko ympärillä jotain kaunista katsottavaa, mitä ikkunasta näkyy.
Hyvinvointia tukee jo pelkästään se, että tiedostaa oman olotilan. Vasta sitten sitä voi lähteä muuttamaan.