Kun loma lähestyy, palautuminen ei tapahdu napin painalluksella. Usein lomaa edeltää ruuhkahuippu, jolloin painamme kaasua ja teemme entistäkin enemmän töitä. Töiden kasautuminen ennen lomia on otollista aikaa aivojen ja mielen ylikuumenemiselle.
Siksi aivojen viilentämiseen kannattaa varata riittävästi aikaa ja kärsivällisyyttä. Palautumiseen tehoavat myös nämä kolme kikkaa: maisemanvaihdokset, itsensä yllättäminen ja tietoinen rentoutuminen. Niitä voi soveltaa, vaikka lomaa olisi vain kaksi päivää.
1. Vaihda maisemaa – pidä rima alhaalla
Lomalla kannattaa retkeillä. Jos et pääse pitkäksi aikaa vapaille, lähde vaikka bussilla toiseen kaupunkiin vierailulle. Mieli reagoi nopeasti paikan muutoksiin. Kun vaihdat sijaintia, pääset helpommin palautumisvaihteelle.
Laske rimaa virkistysretkien suhteen kaikin tavoin. Mökillä voi käydä viikonloppunakin ja päiväretkelle pääsee ilman yöpymiskamppeitakin. Syö ennen lähtöä ja ota mukaan eväitä, niin budjetti pysyy kohtuullisena. Reissun toteutuminen on todennäköisempää, jos sovit siitä etukäteen ystävän kanssa. Näin kiusaus jäädä kotiin siivoilemaan vapaapäiväksi pienenee.
2. Yllätä itsesi
Moni suunnittelee loma-ajan täyteen ohjelmaa. Se on ymmärrettävää, sillä lomaa kohtaan on usein suuria odotuksia. Ehkä haluat vierailla harvemmin tapaamiesi sukulaisten luona tai päästä suosittuun kesäteatteriin. Jätä kuitenkin lomalle myös suunnittelematonta aikaa. Silloin sinulle jää tilaa vaikka vasta aamulla kuulostella, mitä tänään huvittaisi tehdä.
Jos sinulla on lomalle aina samat rutiinit, kokeile rikkoa niitä. Vaihda mökki kaupunkilomaan tai Korkeasaari kansallispuistoon. Lähde uintiretkelle järvelle, jossa et ole vielä koskaan käynyt. Etene suunnittelematta ja yllätä itsesi vaikka kotikulmilla. Kävele eri reittejä tai lähde pyöräretkelle ilman matkasuunnitelmaa ja pysähtele silloin, kun siltä tuntuu.
Pidä yhteyttä sinulle tärkeisiin ihmisiin. Jos arjen kiireissä on haastavaa sopia tapaamisia, vapaalla aikataulut joustavat enemmän. Jos olet liikkeellä yksin, juttele tuntemattomien kanssa. Saatat löytää itsesi kiinnostavista keskusteluista ja mieli virkistyy uusista näkökulmista.
3. Harjoittele rentoutumista
Kiireen jälkeen tai sen keskellä ei ole aina helppoa pysähtyä. Et kuitenkaan tarvitse meditaatiomestarin taitoja, vaan yksinkertaisetkin harjoitukset toimivat. Rentouta mieli esimerkiksi seuraavalla aistihavaintoharjoituksella.
Harjoitus: Aistihavainnot
Valitse mieluinen paikka. Voit mennä retkelle meren tai järven rantaan, lähipuistoon tai vaikka takapihallesi. Istu mukavasti, voit halutessasi ottaa mukaan vihkon ja kynän. Asetu mukavaan asentoon, hengitä muutaman kerran syvään ja anna itsellesi lupa rentoutua.
Halutessasi laita puhelimen ajastin soimaan 10–15 min päästä. Keskittyminen harjoitukseen voi olla helpompaa, kun et joudu vilkuilemaan kelloa.
Ala havainnoida ympäristöäsi. Voit kirjoittaa havaintojasi ylös vihkoosi: Mitä ääniä kuulet? Miltä kuulostaa hiekan rapina, veden liplatus, tuulen humina puissa? Kuuluuko ihmisten tai eläinten ääniä, liikenteen ääniä?
Entä mitä näet ympärilläsi? Tunnetko tuoksuja, makuja? Miltä kehossasi tuntuu? Istutko kovalla vai pehmeällä alustalla? Tunnetko vaikka tuulenvirettä hiuksissasi tai ihollasi? Jatka havainnointia ja mahdollisesti kirjoittamista 10–15 minuutin ajan. Lupaan, että sen jälkeen tunnet olosi läsnäolevaksi ja rentoutuneeksi.
Mistä sinä haluaisit lukea tällä palstalla? Jätä psykologia-aiheinen kysymyksesi Satu Pihlajalle anonyymisti täällä.
Vieraskynä: Satu Pihlaja
Satu Pihlaja on erikoispsykologi PsL, kouluttajapsykoterapeutti ja coach, joka kouluttaa, puhuu, valmentaa ja pitää vastaanottoa coaching- ja työnohjausasiakkaille. Hän on kirjoittanut myös kaksi kirjaa: Aikaansaamisen taika – näin johdat itseäsi (2018, Atena-kustannus) ja Valinnan paikka – näin teet parempia päätöksiä (2021). Satu kirjoittaa Roots Journaliin psykologia-aiheisia blogipostauksia.