Ympärillä ihmiset riemuitsevat, että viimein voi palata normaalielämän pariin. Saa nähdä ihmisiä, lähteä matkoille ja tapahtumiin. Entä jos et koekaan pelkkää riemua? Mitä jos tunnetkin kuormitusta etkä jaksaisi tavata ihmisiä yhtään enempää kuin nyt? Entä jos et haluakaan olla taas joka ilta menossa johonkin, sitoutua aikatauluihin, vaikka kyseessä olisikin jokin mukava meno? Moni asia voi herättää hankaliakin tunteita. Siksi sosiaalisuuteen kannattaa edetä ajan ja rauhan kanssa.
Hiljaa hyvä tulee
Mieli tarvitsee treeniä ja lepoa, kuten lihaksetkin. Kuvittele, että olisit juuri aloittelemassa uutta liikuntalajia. Ilman harjoitusta ei tietenkään tapahdu mitään. Tarvitset sopivasti harjoittelua palataksesi normaaliin. Ehkä jonakin päivänä tapaat ystävän, toisena lähdet harrastuksen pariin. Sopivan hetken tullen käyt ehkä kaupoissa ostoksilla tai osallistut tilaisuuteen, jossa on läsnä paljon ihmisiä.
Kuten liikunnasta, myös sosiaalisuudesta tarvitsee taukoja ja lepopäiviä. Jos olit edellisenä päivänä harrastamassa, jää rauhassa kotiin seuraavana. Jos sinulla on vaikkapa esiintymistilaisuus työpaikalla, älä sovi muita menoja illalle. Jos koko illan juhlinta tuntuu raskaalta, päätä jo etukäteen, että viivyt vain tunnin tai pari.
Niin kuin lihas, mielesikin tarvitsee lepoa, jonka aikana se vahvistuu. Ehkäpä jo pian huomaat, että jaksatkin taas enemmän, eivätkä erilaiset menot enää rasitakaan. Kokeilemalla selviää parhaiten, mikä on juuri sinulle sopiva tahti sinulle. Harjoita kärsivällisyyttä ja oman mielen kuulostelua – niin huippu-urheilijakin tekee tauon jälkeen.
Tunteet sallittu
Suhtaudu lempeydellä kaikkiin tunteisiin, joita sosiaalisuus herättää. Tunteiden estäminen tai kieltäminen on pahinta, mitä voit tehdä, koska tunteet patoutuvat helposti. Katso tunteitasi mieluummin kiinnostuksella ja uteliaisuudella. Anna itsellesi lupa kokea jokainen tunne, ilman että tunteeseen tarvitsee jäädä pidemmäksi aikaa.
Jos huomaat pelkääväsi vaikka koronatartuntaa, suhtaudu tunteeseen ymmärtäväisesti. Vakavan sairauden uhka pelottaa ketä tahansa, joten pelossasi ei ole mitään ihmeellistä. Pysähdy rauhassa harkitsemaan, millä tavalla haluat toimia. Tunteet ovat mielen informaatiota, mutta ne eivät ole toimintakäskyjä. Jos pelkäät vaikkapa matkustaa ulkomaille tai palata ryhmäliikunnan pariin, pysähdy punnitsemaan seuraavaa ratkaisuasi – tunteet ja järkiperusteet huomioiden.
Myös turhautumiset ja tuskastumiset itseen ja muihin kuuluvat asiaan, kun totuttelee uudenlaiseen arkeen. Ota tavallista useammin hengittelytaukoja, jolloin tasaat olotilaasi rauhassa. Yllättävän moni tilanne helpottuu, jos maltat nukkua yön yli tai käydä vaikka metsässä kävelyllä.
Tehdasasetusten palautus
Uuden normaalin luominen on hyvä hetki pohtia, millaista elämää todella haluat elää. Mistä ehkä nautitkin poikkeusajassa? Menojen vähyydestä, rauhallisesta tahdista, luonnossa liikkumisesta, tilan antamisesta luoville harrastuksille, kotona tai mökillä olosta? Nyt on tilaisuutesi tuoda poikkeusajan elementtejä tavalliseen arkeesi.
Sinun ei tarvitse toimia samalla tavalla kuin muut, vaan sinulla on vapaus valita arkeesi niitä asioita, joita todella ikävöit. Toisaalta voit jättää pois niitä asioita, joita et todellisuudessa edes huomannut kaipaavasi.
Vinkkejä sosiaalisemman arjen harjoitteluun:
- Tee itsellesi aktiviteettien harjoitusohjelma kalenterin kanssa. Ensimmäisten viikkojen on syytä olla väljiä. Etene itseäsi kuulostellen niin, etteivät ulkopuoliset paineet turhaan määritä tahtiasi. Älä suostu kiirehtimään, vaikka tuntisitkin painetta siihen.
- Ota säännöllisesti aikaa tunteiden kuunteluun. Nimeä tunteitasi ja tarkastele, missä tilanteissa herää voimakkaita tunteita. Tunteet ovat viestejä mutta niitä on hyvä kuunnella ennen kuin ryhtyy toimintaan. Voit silti päättää toimia myös toisin kun tunteesi yllyttäisi.
- Valitse oma normaalisi. Älä anna kavereiden tai sosiaalisen median päättää, mikä on sinulle sopiva tapa elää arkea.
Vieraskynä: Satu Pihlaja
Satu Pihlaja on erikoispsykologi PsL, kouluttajapsykoterapeutti ja coach, joka kouluttaa, puhuu, valmentaa ja pitää vastaanottoa coaching- ja työnohjausasiakkaille. Hän on kirjoittanut myös kaksi kirjaa: Aikaansaamisen taika – näin johdat itseäsi (2018, Atena-kustannus) ja Valinnan paikka – näin teet parempia päätöksiä (2021). Satu kirjoittaa Roots Journaliin psykologia-aiheisia blogipostauksia.