Hae vastapainoja. Kaikki työ ei ole kuormittavaa eikä kaikki palauttavalta kuulostava ei ole kaikille palauttavaa. Kiinnitä siis arjessa huomiota siihen, mikä sinulle tuntuu kuormittavalta ja mikä palauttavalta. Usein vastakohtien miettiminen auttaa. Jos arkesi on kovin sosiaalista, palautuminen voi tarkoittaa yksinoloa. Jos taas arkesi on kovin hidasta ja yksinäistä, palauttava tekeminen voi olla ystävien näkemistä ja ihmisten ilmoille hakeutumista.
“Oman palautumisen tason voi tunnistaa tunteena, me emme vaan aina kuuntele sitä tunnetta.”
Tauko on leikin paikka. On harha kuvitella, että tekemällä töitä joka minuutti saa enemmän aikaan. Tauot ovat nimenomaan se voimavara, joka antaa seuraavalle työrupeamalle energiaa. Älä siis syö ruokaasi työn äärellä vaan pidä ihan oikea lounastauko. Olet varmasti tehokkaampi sen jälkeen. Myös mikrotauot antavat mielelle ja keholle tilaa hengähtää. Ota arjen rutiiniksi minuutin pituiset hengitysharjoitukset tai laita lempibiisisi soimaan ja tanssahtele muutaman minuutin ajan.
“Noin puolivälissä päivää on hyvä ottaa vähän pidempi breikki ja irrottautua töistä ihan täysin.”
Vedä rajoja ja luo rutiineja. Jokaisella meistä on oma rytmimme ja jotkut työt vaativat työskentelyä iltaisin ja öisin. Vaikka tekisit töitä päivänvalon sammuttua, yritä varata nukkumisen ja työn välille rauhallista aikaa. Jos teet ajatustyötä, vältä tekemästä iltaisin sellaisia töitä, jotka voivat jäädä mietityttämään. Valitse iltaan mieluummin selkeitä kokonaisuuksia, joilla on alku ja loppu. Vaikka työsi olisi epäsäännöllistä, yritä luoda arkeesi joitain rutiineja, joista pidät kiinni. Lähde kävelylle töiden päätteeksi, ota itsellesi rauhallinen hetki ennen töiden aloitusta – mitä vaan, mikä toimii. Jo pelkkä rutiinien olemassaolo vähentää ajatuskuormaa, kun sinun ei tarvitse joka kerta miettiä, mitä teet ja miten.
Kuuntele lisää vinkkejä palautumiseen podcast-jaksosta. Löydät sen muun muassa Spotifysta.