Olet ehkä joskus kuullut joogatunneilla puhuttavan yin & yang -filosofiasta. Se pitää sisällään ajatuksen, että tasapaino syntyy kahden vastavoiman vuorovaikutuksesta. Dynaaminen yang-elementti hallitsee sellaisia ominaisuuksia kuten liikettä, valoa ja voimaa, ja yin-elementti puolestaan tasapainottaa yangia pysähtyneisyydellä, pimeydellä ja rauhalla. Tasapainoinen joogaharjoittelu sisältää molempia elementtejä eli voimistaa, vahvistaa, venyttää, rauhoittaa ja virkistää. Monipuolinenkaan joogaharrastus ei kuitenkaan välttämättä riitä takaamaan tarpeeksi monipuolista liikuntaa.
“Niin monipuolinen laji kuin jooga onkin, sen valikoimasta puuttuvat usein esimerkiksi kuormittava voimaharjoittelu, käsi-silmä-koordinaatiota harjoittava välineen käsittely, puristusvoimaa ylläpitävät liikkeet sekä luiden tärähtelyä tukevat spurtit ja hypyt. Koska syke pyritään tyypillisesti pitämään matalana, sykevälivaihtelua ei joogassa tule”, kiteyttää Rootsin joogaopettaja ja liikunnanohjaaja Inka Pitkänen.
Suhteessa muihin lajeihin jooga on siis pysähtyneempi, staattisempi ja vähemmän kuormittava – eli yinmäinen – silloinkin, kun se sisältää dynaamista flow-joogaa. Sykkeiden äärirajoille vieminen ja lihasten kuormittaminen kehon ulkopuolisilla painoilla jää usein muiden lajien varaan. On siksi suositeltavaa, että joogin arjessa on muitakin liikuntalajeja.
“Kun oppilaat kysyvät minulta tunnin jälkeen apua johonkin fyysiseen vaivaan, sanon harvoin että tee lisää joogaa. Kehotan ennemmin menemään salille”, Inka kertoo.
Kuntosalilla lihaksia voi jatkuvasti vahvistaa kasvattamalla painojen määrää. Jos saliharjoitteluun yhdistää hyppysarjoja ja käyttää välineitä monipuolisesti, salilla käynnistä saa luotua kokonaisvaltaisen treenin. Kehon kuormittamista ei pidä Inkan mukaan pelätä, päinvastoin. “Jos kehoa ei kuormita, liikkumistaidot heikkenevät ja kehon voima ei riitä kannattelemaan haastavimpien arkitehtävien läpi. Heikkous voi johtaa vaivoihin”, Inka muistuttaa.
Hyvä esimerkki tällaisesta kuormituksen puutteen aiheuttamasta heikkoudesta on ranteiden kipeytyminen joogassa. Tänä päivänä ihminen ei ole tottunut kuormittamaan ranteita, jolloin ne kipeytyvät joogassa etenkin lajia aloitellessa. “Kun ranteet reagoivat joogaan, ongelma ei ole joogassa lajina vaan siinä, että ranteet ovat lähtökohtaisesti heikot ja/tai niitä kuormitetaan hyvin yksipuolisesti. Heikkoutta voi kehittää vain altistamalla ranteita kuormalle.”
Kehitys edellyttää epämukavuusalueelle menemistä
Jos salilla käynti ei ole oma juttu, monipuolisen liikuntaharjoituksen voi toki rakentaa myös syventymällä kehon erilaisiin tarpeisiin ja lisäämällä niitä omaan lajiharjoitteluun. Myös omaa joogaharjoitusta voi monipuolistaa kokeilemalla eri tyylisuuntia ja käymällä eri opettajien tunneilla.
“Harjoitusta olisi hyvä vaihtaa säännöllisin väliajoin eikä vain tehdä samoja asanoita samalla tavalla vuodesta toiseen. Eihän samaa saliohjelmaakaan tehdä samoilla painoilla kuukaudesta toiseen”, Inka toteaa. Hän on liikunnanohjaajana huomannut, että monesti uuden liikuntamuodon aloittamisen esteenä on pelko itsensä nolaamisesta tai epämukavuusalueelle menemisestä. Mutta nimenonmaan näiden tunteiden sietämisessä piilee vastaus kehon ja mielen kaipaamaan tasapainoon.
“Kaikki kasvu ja kehitys tapahtuu epämukavuusalueella, joten sinne pitää mennä jos haluaa oppia uuuta ja kehittyä. Siksi on hyvä kokeilla jotain sellaistakin, joka tuntuu vieraalta ja vaikeltakin. Vaikka kävisit tunnilla, jossa et pidä opettajasta, et musiikista, et sisällöstä, opit silti ehkä jotain uutta.”
Kehitystä voi tukea myös sitoutumalla tiettyyn ryhmään tai ohjaukseen joksikin aikaa. Se voi tarkoittaa esimerkiksi joogan pienryhmää tai personal traineria.
Mistä sitten tietää, mitä lisäharjoitusta oma keho kaipaa? Tasapainoisen liikuntapaletin koostamisen voi aloittaa havainnoimalla sitä, mitä elämään tällä hetkellä kuuluu. Missä asennoissa, stressitasoissa ja sykealueilla on tottunut liikkumaan päivittäin. Tasapaino löytyy näiden vastakohtia harjoittamalla. Tarkempaan analyysiin on hyvä hyödyntää liikunnan ammattilaisia, kuten personal trainereita, sillä kaikkia liikunnan epätasapainoja ei välttämättä tunnista itse.
Kokeile tutun joogaharjoituksesi tueksi ainakin yhtä näistä:
- Käy salilla kerran viikossa muutaman kuukauden ajan ja katso, jos epämukavuus muuttuu siedettäväksi voiman kehittyessä. Palkkaa PT aloituksen tueksi, jos mahdollista.
- Lisää kotijoogaharjoitteluusi lihaskuntojumppaa ja sykettä nostattavia harjoituksia. Ota painot mukaan soturiasentoihin tai tee muutama burpee-hyppy aurinkotervehdysten väliin.
- Mene joogatunnille, jonka sisältö on sinulle tuntematon. Heittäydy harjoituksiin silloinkin, jos ne alussa tuntuvat noloilta, vaikeilta tai epämiellyttäviltä.