Tunnistatko, mikä sinua ohjaa päivittäisissä valinnoissasi? Tämän päivän informaatioympäristössä tieto saavuttaa meidät salamannopeasti. Tv-sarjat, uutiset, mainokset, kavereiden ja somevaikuttajien postaukset ovat jatkuvasti saatavilla. Niistä muodostuva jatkuva virta viestittää meille, mitä maailmassa tapahtuu ja mitä muut ihmiset tekevät. Eri mediat oikein kilpailevat huomiostamme. Ne vaikuttavat käsitykseemme siitä, miten tätä elämää kannattaisi elää.
Tartutko houkuttelevilta kuulostaviin tarjouksiin?
Mainostajien houkuttelukeinoja on tutkittu jo vuosikymmenien ajan. Tarjousten logiikka tunnetaan hyvin. Myytävä asia esitellään houkuttelevana, hyvän elämän kannalta olennaisena ja tärkeänä. Se paketoidaan helpoksi tavaksi ratkaista kaikki ongelmasi. Kun tartut tarjoukseen nyt, saat sen edullisesti – ja ehkäpä vielä kaksi yhden hinnalla. Ihmisen on vaikea sietää ajatusta menetetystä mahdollisuudesta, ja siksi aikarajattu tarjous toimii. Vaille jääminen on meille hankala asia.
Moni todella arvokas asia vaatii kuitenkin vaivannäköä. Uuden taidon oppiminen ei suju nappia painamalla, vaan edellyttää harjoittelua. Terveellisten elämäntapojen muodostaminen on kymmenien ja satojen toistojen tulosta.
Ole valppaana, jos sinua houkutellaan hankkimaan helppo ja nopea ratkaisu. Erityisesti, jos valinta pitäisi tehdä kiireesti, paina jarrua. Hyvät valinnat syntyvät rauhassa ja harkiten.
Rakennatko mielikuvia elämästäsi?
Pidämme jatkuvasti yllä itsetuntoamme toiminnassamme. Haluan olla trendikäs ja seurata aikaani – hankin siis uusimman muodin mukaiset vaatteet ja asusteet. Tiedän mistä puhutaan, seuraanhan aktiivisesti kiinnostavimpia henkilöitä ja keskustelunaiheita. Olen oikeassa paikassa oikeaan aikaan, siellä missä muutkin ovat.
Edustamme itseämme jatkuvasti tekemällä valintoja, jotka saavat elämän näyttämään hyvältä. Paitsijäämisen pelko saa olemaan mukana monessa, vaikka joskus elämä kaipaisi yksinkertaistamista. Huomaatko milloin lähdet mukaan vain, koska muutkin näyttävät tekevän niin?
Mitä jos kokeilisit välillä tehdä jotakin täysin turhaa? Kokeile vaikka piirrellä värikynillä huvin vuoksi, vaikka siitä ei syntyisi mitään julkaistavaa sosiaaliseen mediaan.
Vai kuunteletko sisäistä ääntäsi?
Mitä todella haluaisit, jos ei tarvitsisi kertoa kenellekään? Mitä tekisit tällä viikolla, jos kukaan ei saisi tietää? Kuuntele, mitä sisimmässäsi todella kaipaat. Saatamme helposti ajautua kuvittelemaan, että koko ajan pitäisi tapahtua paljon – vaikka vähemmän on usein enemmän. Vain olemalla läsnä voi todella tuntea, miltä kokemukset tuntuvat.
Joogaharjoitus on ihana tapa tunnustella omia toiveita ja rajoja. Kuulet ohjeita ja kehotteita, näet mitä sinulta odotetaan. Toteutat kuitenkin harjoitusta omista lähtökohdistasi, oman kehosi tuntemusten perusteella, päivän kunnon ja olotilan mukaisesti. Jooga-asanan ulkoinen muoto kertoo jotakin, kehon sisäinen tunne on kuitenkin se olennainen. Flow-tilaan pääsee syventymällä harjoitukseen, ei keskittymällä muihin tai siihen, mitä vielä puuttuu. Kun kuuntelet itseäsi, et voi olla väärässä paikassa.
Vieraskynä: Satu Pihlaja
Satu Pihlaja on erikoispsykologi PsL, kouluttajapsykoterapeutti ja coach, joka kouluttaa, puhuu, valmentaa ja pitää vastaanottoa coaching- ja työnohjausasiakkaille. Hän on kirjoittanut myös kaksi kirjaa: Aikaansaamisen taika – näin johdat itseäsi (2018, Atena-kustannus) ja Valinnan paikka – näin teet parempia päätöksiä (2021). Satu kirjoittaa Roots Journaliin psykologia-aiheisia blogipostauksia.