Kun maailma on myllerryksessä, huolet ja murheet voivat täyttää mielen. Maailmankriisi herättää erilaisia pelkoja, ja olemme nopeasti huolissamme myös mahdollisista tulevista katastrofeista. Tiedämme, että liiallisesta murehtimisesta on haittaa. Toisaalta, mielenterveyden ammattilaiset korostavat usein, että kaikki tunteet ovat sallittuja. Miten hankalia tunteita voisi lähestyä mahdollisimman rakentavasti?
Kohtaa ja keskustele
On täysin normaalia, että sota ja ihmisten kärsimys herättävät vaikeita tunteita. Näin kuuluukin tapahtua. Nämä tunteet ovat käyttövoimaa auttamishalullemme. Tunteen voi muuttaa toiminnaksi. Joku lahjoittaa rahaa, toinen vaatteita, kolmas rukoilee kärsivien puolesta ja neljäs omistaa joogaharjoituksen sodan uhreille.
Luontainen reaktiomme hankalaan tunteeseen voi olla myös väistäminen – tekee mieli ajatella jotakin muuta. Tunnekuohu ei ole epäonnistuminen, joka pitää estää. Tunteelle olisi pikemminkin annettava lupa tulla, ja hyväksyä se sellaisenaan. Jos et itse juuri nyt ole elämäsi suuressa kriisissä tai valtavan ylikuormittunut, anna rohkeasti tuntua, kehossa ja mielessä. Paras tilanne on silloin, jos tunne saa virrata lävitsesi: tulla ja mennä.
Tunteiden käsittelyä voi helpottaa puhumalla niistä jonkun luotetun henkilön kanssa. Saattaa käydä ilmi, että jokaisella on hiukan omanlaisensa tunnekokemus. Suhtaudu siis hyväksyvästi myös muiden – ehkä erilaisiin – tunnereaktioihin. Usein tunteiden käsittelyä helpottaa jo pelkästään se, että kuuntelet, ja tulet samalla itse kuulluksi. Tunteiden kanssa ei tarvitse jäädä yksin.
Tunne on viesti, muttei totuus
Voimakkaat tunteet alkavat helposti ohjata toimintaamme. Erityisesti pelko ohjaa toimimaan ikään kuin kaikki olisi epävarmaa. Olo voi tuntua hyvin stressaantuneelta, vaikkei stressille olisi muuta aihetta kuin pelon tunne. On hyvä muistaa, etteivät tunteet ole ennustuksia tulevasta tai merkkejä totuudesta. Ne ovat vain tunteita.
Omia tunteita kannattaa kuulostella, sillä ne kertovat olotilastasi. Tunteet voivat auttaa tunnistamaan, mitä sinä tarvitset juuri nyt. Jos olet jatkuvasti stressaantunut tai ylikierroksilla, mieti mikä auttaisi rauhoittumaan. Voisiko retki luontoon helpottaa kuormittunutta olotilaa? Millainen joogaharjoitus tuntuisi sopivalta?
Joskus kunnon yöunet ovat parasta, mitä voit itsellesi antaa.
Vaikkei tunteita tarvitse pelätä, niihin ei tarvitse jäädä myöskään kiinni. Jos huomaat mielesi kulkevan vain samaa raskasta uraa, anna itsellesi lupa myös siirtyä johonkin uuteen. Irti päästäminen on helpommin sanottu kuin tehty, mutta se on helpompaa, kun olet ensin hyväksynyt hankalan tunteen sellaisena kuin se on.
Saako iloita?
Entä jos huomaatkin kokevasi positiivisia tunteita? Ehkä tunnet iloa ja kiitollisuutta oman elämän hyvistä asioista. Voi tuntua hienolta tarttua hetkeen ja ymmärtää, että elämä on hyvää juuri nyt. Salli itsellesi myös ne onnellisuuden ja ilon tunteet, jotka luonnostaan kuuluvat elämääsi. Itselle tärkeitä saavutuksia ja onnistumisisia ei tarvitse hävetä tai piilotella siksi, että toisaalla kärsitään.
Vaikeudet voivat herättää myös kokemuksen siitä, että aikaa ei ole loputtomiin ja itselle tärkeisiin asioihin kannattaa tarttua heti. Olen kuullut monen viime aikoina sanovan, että haluaa tehdä muutoksen elämässään nyt, kun se on vielä mahdollista. Parhaimmillaan hankalat tunnekokemukset voivat siis sysätä alkuun jotain uutta ja merkityksellistä.
Mitä sinä haluaisit tehdä jo tänään?
Vieraskynä: Satu Pihlaja
Satu Pihlaja on erikoispsykologi PsL, kouluttajapsykoterapeutti ja coach, joka kouluttaa, puhuu, valmentaa ja pitää vastaanottoa coaching- ja työnohjausasiakkaille. Hän on kirjoittanut myös kaksi kirjaa: Aikaansaamisen taika – näin johdat itseäsi (2018, Atena-kustannus) ja Valinnan paikka – näin teet parempia päätöksiä (2021). Satu kirjoittaa Roots Journaliin psykologia-aiheisia blogipostauksia.