Loppusyksyn pimenevät illat kuormittavat meistä monia. Koemme väsymystä sekä pitkästä syksystä että lisääntyvästä hämäryydestä. Pimeät illat ajavat viettämään aikaa kotinurkissa. Tänä vuonna pikkujoulukausikin voi olla harvinaisen hiljainen – tilaisuuksia perutaan ja etätyösuositus rajoittaa sosiaalisia kohtaamisia. Joillakin pimeimpään vuodenaikaan liittyy kaamosväsymystä tai jopa masennusta.
Pitääkö mielialan muutos hyväksyä vai kannattaako sitä vastaan taistella? Vastaukseni tähän on sekä että. Talven synkimmät hetket kevenevät, kun niiden rinnalle tuo lempeyttä ja ymmärrystä itseä kohtaan, ja suunnittelee synkkyydelle sopivaa vastapainoa. Samalla on hyvä myös nauttia tästä ajasta, joka kutsuu hiljentymään ja hellittämään vaatimuksista.
Listasin alle muutamia keinoja asennoitua pimeään vuodenaikaan mieltä tukevalla tavalla.
Tee puoliteholla
Kuormituksen ja väsymyksen tunteet voivat laukaista pelkoja ja epävarmuutta omasta pärjäämisestä. Jos aamulla ei jaksa nousta ylös, kun herätyskello soi, eikä tehtäviin tarttuminenkaan oikein luonnistu, voi iskeä epätoivo ja halu heittää hanskat tiskiin. Sen sijaan että jättäisit kaiken väliin, opettele tekemään puoliteholla. Tyydy vain pakollisten asioiden hoitamiseen, ja suhtaudu tyynesti pitkään todo-listaan. Päästä itsesi helpolla ruuanlaitossa ja tee treenit hyvillä mielin puoliteholla, jos siltä tuntuu. Mene myöhässä ja lähde ajoissa. Keskity sellaiseen tekemiseen, joka todella lisää hyvinvointiasi. Anna itsellesi lupa myös synkistellä, vaikkapa olotilaan sopivaa musiikkia kuunnellen. Ehkä pimeä vuodenaika voi olla mahdollisuus kuulostella tavallisesti kiireessä sivuun jääviä tunteita.
Kevennä ja lepää
Varaa iltoja siihen, että teet jotain oikeasti palauttavaa, esimerkiksi luet kirjaa tai tuijottelet seinää kynttilän valossa. Anna itsellesi positiivista palautetta siitä, että lepäät. Sain itse ilahduttavia kehuja kahdelta ihmiseltä, kun kerroin etten ollut tehnyt sunnuntaina mitään – lepääminen on sallittua!
Pienemmistäkin lepohetkistä on hyötyä. Kun vain annat itsellesi luvan hengitellä välillä viisi minuuttia ja käydä vartin kävelyllä keskellä päivää, huomaat paremmin, mitkä hoidettavista asioista ovat aidosti olennaisia. Turha touhottaminen jää, kun maltat antaa itsellesi aikaa. Ota kalenteri eteesi ja tarkastele, milloin voisit nukkua ilman herätyskelloa ja koska on sellainen päivä, jonka vietät kokonaan ilman velvoitteita.
Virkistä mieltä
Talvista mielalan laskua ei tarvitse ottaa itsestäänselvyytenä. Mieltä voi virkistää ulkoilemalla vaikka jollakin itselle vieraalla asuinalueella tai katsomalla elokuvan, jota ei normaalisti katsoisi. Joskus yllättävää virkistystä ja mielen selkeyttä tarjoaa vaatekaapin turhuuksien vieminen kierrätykseen. Itse ilahduin viimeksi siitä, kun myin käytetyn huonekalun sitä tarvitsevalle. Muiden auttaminen on varma tapa saada itselle hyvää mieltä, ja siihen tarjoutuu monia mahdollisuuksia joulun alla.
Mieti, mistä oikeasti kannattaa synkistellä. Kannattaako liikenneruuhkasta todella kiukutella työkavereille, kaupan myyjälle tai vielä kotiväellekin? Huumori on varma tapa virkistää mieltä. Etsi vaikka jokin hauska sarjakuva seurattavaksi tai katso Youtubesta stand up -komiikkaa, jos muuten ei naurata. Harrasta kiitollisuuspäiväkirjaa ja kirjaa joka ilta kolme asiaa, joista olet tänään kiitollinen. Harjoitus auttaa valitsemaan ajatuksia, joiden ajattelusta tulee valoisa ja kiitollinen mieli.
Vieraskynä: Satu Pihlaja
Satu Pihlaja on erikoispsykologi PsL, kouluttajapsykoterapeutti ja coach, joka kouluttaa, puhuu, valmentaa ja pitää vastaanottoa coaching- ja työnohjausasiakkaille. Hän on kirjoittanut myös kaksi kirjaa: Aikaansaamisen taika – näin johdat itseäsi (2018, Atena-kustannus) ja Valinnan paikka – näin teet parempia päätöksiä (2021). Satu kirjoittaa Roots Journaliin psykologia-aiheisia blogipostauksia.