Mitä ovat ne asumisen unelmat ja toiveet, joita sinulla on? Hyvän mielen koti -kirjan kirjoittanut Maaretta Tukiainen ajattelee, että kodin tunnelman tulee lähteä omasta itsestä, ei sisustuslehdistä tai muiden luomista säännöistä. Hän kehottaa tutustumaan omiin toiveisiin, tekemään aarrekarttoja kaipaamastaan tunnelmasta ja suunnittelemaan kodin sen pohjalta.
Aloita miettimällä, miten kotiasi käytät
Vaikka koti määritellään usein eri huoneiden nimien kautta, näihin nimityksiin ei tarvitse jäädä jumiin. Olohuoneesi voi olla työhuoneesi, jooga-ashramisi tai viherkasvien ruukutushuone, jos niin haluat. Kun siis suunnittelet kotisi tilanjakoa, mieti ensin, mitä asioita arkeesi kuuluu ja luo sen pohjalta tilat sille elämälle, jota aidosti elät. Voit jakaa tilan myös ajan mukaan, sama tila voi olla päivällä eri käytössä kuin illalla.
“Jos kaikki laitetaan uusiksi, voi olla että jotain katoaa siitä ytimestä, mikä rakennuksessa oli.” – Maaretta Tukiainen –
Kuuntele tilassa jo olevaa energiaa
Jos muutat uuteen asuntoon tai päätät laittaa vanhan uusiksi, saat vinkkejä tila- ja sisustusratkaisuihin rakennuksen omasta historiasta. Esimerkiksi 50-luvulla rakennetussa asunnossa voi olla hyvä olla jotain, mikä on yhteydessä siihen aikaan. Kuuntele ja aisti tilaa ennen kuin päätät, mitä sille teet.
“Kodin energia on aistimusten yhteisvaikutus.” – Maaretta Tukiainen –
Kotoisuus syntyy vaihtelusta
Erilaisten asioiden yhdistely antaa tilalle luonnetta ja tuo tunnelmaa. Materiaalien erilaiset karheus- ja pehmeysasteet, toisiaan tukevat värisävyt, luonnon materiaalit ja viherkasvit auttavat tuomaan tilaan erilaisia pintoja ja kontrasteja. Epäsuora valo ja kohdevalaisimet toimivat hyvin tunnelmavalaistuksena. Myös äänimaailma ja tuoksut luovat tunnelmaa. Hyvä tunnelma on eri aistien puhuttelua samaan aikaan.
Kuuntele koko keskustelu kodin tunnelmasta hihhulihei! -podcastistamme.