Ida Sinipellolla, 24, on ollut hiekkaa varpaiden välissä 12-vuotiaasta asti. Silloin hän sai ensikosketuksen rantalentopalloon. Kilpailullinen urheilu on kuitenkin kovaa työtä sekä keholle että mielelle, ja aikuisiällä lajin rinnalle on tarvittu paitsi palauttavaa harjoittelua myös keinoja olla läsnä paineisissa pelitilanteissa. Ida löysi joogan työkalupakin tuekseen 17-vuotiaana, kun hän asui Prahassa. Hän aloitti Youtuben joogavideoilla ja kävi muutamilla joogatunneilla ennen kuin “hurahti täysin”. Nykyisin hän harjoittaa joogaa joka aamu.
Myös Anna Rantala, 25, sai kipinän joogaan asuessaan ulkomailla. Hän pelasi Yhdysvalloissa lentopalloa ja teki kanditutkintoa, kun sikäläinen opiskelukaveri vei hänet käymään hotjoogastudiolla. “Alussa lähestyin lajia urheilijamoodissa, suorituksen kautta. Nautin siitä, kun hotjoogassa tuli jäätävä hiki.” Nopeasti hotjoogan rinnalle tulivat myös Youtuben joogavideot ja myös muiden studioiden tarjonta alkoi kiinnostaa. Tänä päivänä sekä Ida että Anna joogaavat Rootsin sponsoroimina eli saavat nauttia viikottaisesta joogatunnista studiolla ja hyödyntää videopankin antimia. Lisäksi heidän jooga- ja mindfullness valikoimaansa kuuluu sellaisia palveluita kuten meditaatiosovellukset Calm ja Headspace.
Molempien joogaharrastus onkin muuttunut vuosien saatossa meditatiivisemmaksi.
“Ei ole väliä millä jalalla on noussut sängystä ylös, joogalla saa kehon hereille. On jopa maaginen olo”
“Jooga on ollut portti mindfulnessiin ja olen sen avulla kehittänyt läsnäolon taitoja. Esimerkiksi pelissä on todellä tärkeää, että pystyy pitämään huomion nykyhetkessä eikä jää miettimään virheitä. Läsnäolotaitoja harjoittamalla pystyn nauttimaan pelaamisesta enemmän”, Ida sanoo. Anna puolestaan kokee, että nykyisin on vaikeaa enää edes erottaa joogaa ja meditaatiota toisistaan, sillä aamujoogat muuttuvat välillä meditaatioksi ja toisinpäin.
Lisää joogaa urheiluun
Beach volley -yhteisössä jooga on Idan ja Annan mukaan tuttua monelle, sillä joogaliikkeitä tehdään esimerkiksi alkulämmittelyissä. Kovin moni ei heidän kokemuksensa mukaan kuitenkaan käy joogastudioilla. Siinä on suuri ero esimerkiksi Annan kokemukseen Yhdysvalloista. “Siellä jooga oli enemmän läsnä urheilussa, jopa valmentajamme oli käynyt joogaopettajakoulutuksen.” Anna valmentaa nyt itse nuorempia ja hyödyntää valmennuksessaan joogaa. Ida taas haaveilee tekevänsä jossain kohtaa joogaopettajakoulutuksen. Molemmat toivovat, että jooga saisi enemmän jalansijaa urheilussa, koska se palvelee suoraan urheilijan tarpeita.
“On jännä, että joogan tuottama hyvä olo on yhä monelle niin vieras”, Ida pohtii.
“Jos aloitan päivän ilman joogaa, ei ole virtaa”
Anna kokee asanaharjoittelussa hyötyvänsä erityisesti ylävartalon avauksista, Ida taas käyttää sotureita ja lantion avauksia alavartalon vahvistamiseen. Myös visualisointihrajoitukset ovat hyvä käytännön tuki urheilussa. Ida tekee kerran viikossa visualisointiharjoituksen, jossa kuvittelee itsensä pelitilanteessa. Anna taas on käyttänyt visualisointeja loukkaantumisesta paranemisen tukena. “Näen itseni juoksemassa ja pelaamassa, ja sitä kautta kuntoutan itseäni henkisesti.”
Motivoivinta joogassa on lentopalloilijoiden mielestä olotila sen jälkeen. “Ei ole väliä millä jalalla on noussut sängystä ylös, joogalla saa kehon hereille. On jopa maaginen olo”, Ida sanoo. Anna kutsuu joogaa tavaksi ottaa keho mukaan päivään. “Jos aloitan päivän ilman joogaa, ei ole virtaa”, hän sanoo.
Näin minä joogaan
Annan joogarutiini: Kymmenen minuutin ohjattu meditaatio joka aamu ja sen yhteydessä pieni 5–10 minuutin joogaflow omaa kehoa kuunnellen. Kerran viikossa ohjattu hatha- tai flow-jooga.
Idan joogarutiini: Aamuisin puoli tuntia vapaata liikettä ja lisäksi jokin meditaatio. Joskus se voi olla lyhyt ja joskus tunninkin mittainen. Kerran viikossa ohjattu studiotunti.