Oletko joskus saanut pääsi pyörälle, kun opet antavat eri ohjeita. Tässä selitys miksi.
“Monet teistä on opetettu punnertamaan lattian kautta sukeltaen, se on väärin”, sanoi opettaja joogakurssilla, jonka nimeä en enää muista. Sitaattikaan ei varmasti mennyt ihan sanasta sanaan noin, mutta lauseen sisältö sai pääni pyörälle. Olin suorastaan raivoissani. Olin harjoitellut joogaa säännöllisesti jo useamman vuoden ja vasta nyt joku sanoo minulle, että olen koko ajan punnertanut väärin. Miksi vasta nyt?
Olin noihin aikoihin vannoutunut astangajoogan harjoittaja, ja kun aloin laajentamaan joogarepertuaariani, tajusin yhtäkkiä saavani ihan uusia ohjeita, jotka olivat täydellisen ristiriidassa sen kanssa, mitä olin aiemmin oppinut. Aloin miettiä, kuka on oikeassa ja kuka väärässä? Kenen oppien mukaan minun pitäisi harjoitella?
Vasta opiskellessani opettajaksi itse, tajusin, mistä tämä hämmennys juontaa juurensa.
Kukaan ei ole oikeassa ja samaan aikaan kaikki ovat oikeassa.
Jooga rohkaisee ajattelemaan itse
Jooga ei ole helppo laji millään mittarilla. Suurin osa asanoista on fyysisesti ja henkisesti vaativia, ja meditaatio ja paikallaan hengittäminen vasta vaikeaa onkin. Lisäksi suuntauksia on monia ja filosofioita enemmän kuin satunnainen joogaharrastaja pystyy ymmärtämään.
Yksi asia on kuitenkin selkeä: älä koskaan ota mitään annettuna vaan kyseenalaista kaikkea.
Joogan perusluonteeseen kuuluu kyseenalaistaa paitsi omaa mieltä myös omaa kehoa. Jooga kehottaa uteliaisuuteen. Tarkkailemaan, mitä tapahtuu sen sijaan, että ottaa ohjeet totuutena.
Älä koskaan ota mitään annettuna vaan kyseenalaista kaikkea.
Kukaan guru ei voi siirtää omaa ymmärrystään maailmasta eteenpäin, koska oppilaan tehtävä on peilata oppimaansa aina omiin lähtökohtiinsa ja elämänkokemuksiinsa. Jokainen meistä luo oman harjoituksemme.
Yksi tapa tehdä ei sovi kaikille
Oman harjoituksen löytäminen ja oman kehon viesteihin luottaminen ei ole helppoa. Helpompaa olisi, että joku sanoisi, että tämä on oikein ja tämä on väärin.
Länsimaisessa kulttuurissamme rakennamme maailmankuvamme paljolti järjen ja tieteen varaan. Jos jokin on todistettu, siihen voi luottaa. Joogassa tällaista todistusaineistoa ei ole. Sanskritin kieleen pohjautuvat muinaiset kirjoitukset joogasta ovat nekin tulkinnanvaraisia.
Koska jooga perustuu vahvasti filosofioihin ja eri ihmisryhmien tulkintoihin muinaisista teksteistä, on mahdotonta täydellisesti sanoa, mitä alkulähteet ovat aikoinaan joogalla tarkoittaneet.
Myös joogan fyysisempi ulottuvuus, anatomia, on yksilöllistä. Vaikka kehossa pystytään lääketieteellisin keinoin tunnistamaan virheasentoja ja puutostiloja, ne vaihtelevat kehosta toiseen. Yhtä, kaikille sopivaa tapaa harjoittaa asanoita ei siksi ole. Jotta yksi ihminen voi hyvin, hänen pitää harjoittaa eri asioita kuin toisen.
Kaikki terveelliset asiat eivät ole terveellisiä kaikille.
Joku voi olla luonnostaan hyvin notkea ja liikkuva, jolloin hänen kehonsa kaipaa nimenomaan voimaa ja pitoa. Toinen taas on kankea ja vahva ja tarvitsee siksi liikkuvuutta ja venytystä.
Yksi tärkeimpiä oppejani joogan tieltä onkin ollut tämä: Kaikki terveelliset asiat eivät ole terveellisiä kaikille.
Jos hämmennyt, pyydä perustelut
Samalla asanalla voidaan pyrkiä moneen eri tavoitteeseen. Esimerkiksi alaspäin katsovassa koirassa voidaan venyttää takareisiä, harjoitella lantion eri asentoja, työstää käsivarsien voimaa tai keskittyä ylösalaisin olemiseen. Siksi yhden oikean tekniikan löytämisen sijaan kannattaa heristää korvansa sille, mitä opettaja pyrkii kyseisellä asanalla aikaansaamaan. Hän voi varioida liikettä juuri siksi, että haluaa korostaa tiettyä puolta tai haastaa sinua löytämään asanasta jotain uutta. Siksi hän myös ohjaa sinua eri tavalla kuin toinen opettaja, jonka pyrkimykset ovat erilaiset.
Jos hämmennyt, pyydä aina perustelut. Kysy opettajalta, miksi teemme tämän näin. Kun ymmärrät perustelut, voit itse valita palveleeko se sinun kehoasi ja maailmankuvaasi.
Jooga on työkalupakki sinun hyvinvointiisi. Opettajina pyrimme antamaan oppilaille näköalan siihen, mitä välineitä on tarjolla. Sinulla on vapaus soveltaa työkaluja itsellesi parhaalla tavalla.
Joten parasta mitä voit tehdä oman hyvinvointisi eteen on kuunnella omaa kehoasi, pysyä uteliaana ja hyväksyä, että joogan syvin olemus on etsimisessä, ei löytämisessä.