Jooga on alana on yhä järjestäytymätön ja siksi tietoa eri koulutusvaihtoehdoista ja yrittäjyyden kulmakivistä on vähän. Me listan kokoajat, Aurora Airaskorpi ja Emilia Viherkoski työskentelemme Roots Helsingissä joogaopettajina ja Emilia on myös studion omistaja. Aurora taas on aina opettanut joogaa päätyönsä ohessa.
Löimme viisaat päämme yhteen ja kokosimme kokemusperäisen tietomme joogaopettajuudesta tähän, jotta alan hiljainen tieto tulisi näkyväksi ja opettajaksi tuleminen olisi ehkä hitusen selkeämpää.
Juttelimme aiheesta vastikään myös podcastissamme nimeltä hihhulihei! Eli jos haluat kuulla kaikki omakohtaiset kokemuksemme opettajuudesta, kuuntele jakso tästä.
Miten joogaopettajaksi voi opiskella?
Reittejä joogaopettajaksi on monia. Länsimaissa peruskoulutuksena pidetään yhdysvaltalaisen Yoga Alliancen sertifioimaa RYT200-koulutusta, joka sisältää siis 200 opetustuntia jooga-asanoista, filosofiasta, ihmisen anatomiasta ja opettajan perustaidoista.
Opetuksen sisältö vaihtelee hieman kouluittain samoin kuin koulutuksen kesto. Suurin osa Suomessa tarjottavista koulutuksista on rakennettu niin, että opinnot voi suorittaa työn ohessa. Tyypillinen koulutus kestää yhdeksän kuukautta niin, että opetusta on kerran kuussa viikonlopun verran. Sen lisäksi luetaan ja opiskellaan omatoimisesti.
Rootsin opettajat ovat käyneet esimerkiksi seuraavien koulujen peruskoulutuksia: Heartful Yoga, Villa Mandala, Hima Happiness, Roots to Rise Yoga, Pranama.
Opeksi voi valmistua ripeämminkin, esimerkiksi Intiassa tai Balilla joogaopettajan sertifikaatin saa kuukaudessa. Kuukauden opetus on intensiivistä eli opetusta on päivittäin.
Sekä pitkässä että lyhyessä opekoulutuksessa on puolensa, ja meillä on kokemusta molemmista. Podijaksosta voit kuunnella omat kokemuksemme puolin toisin.
“Joogaopettajuudessa itsensä kehittäminen ja ammatin opiskelu menevät sulavasti sekaisin.” / Aurora
Peruskoulutuksen jälkeen voit alkaa opettaa. Suurin osa opettajista jatkaa opintoja kuitenkin melko lailla samantien peruskoulutuksen jälkeen ja täydentää oppimaansa omien kiinnostustensa ja asiakkaidensa tarpeiden pohjalta. Yoga Alliancen tarjoamat seuraavat sertifioinnit ovat RYT500 ja RYT1000. Näitä lisäopintoja tehdään usein pienemmissä paloissa, esim. 50 tai 100 tuntia kerrallaan. Siksi seuraavan tason sertifioinnin saamiseen menee tavallisesti useampia vuosia.
Koronakriisin myötä etäopiskelumahdollisuudet ovat kasvaneet, joten nykyisin joogaopettajakoulutuksia ja etenkin lisäopintoja löytää paljon myös puhtaasti etäopiskeluna.
Miten työllistyä joogaopettajana?
Joogaopettajan työ on yrittäjyyttä. Palkkasuhteista työtä ei Suomessa joogaopettajille ole tai ainakaan se ei ole kantautunut korviimme. Näin ollen on tyypillistä, että joogaopettaja opettaa useassa joogakoulussa samaan aikaan. Joogakoulut ovat siis joogaopettajan asiakkaita, joilta opettaja laskuttaa pitämistään tunneista.
Tuntipalkkiot ovat keikkaluontoisia, eli yhdestä opetuksesta maksetaan sama summa riippumatta siitä, kestääkö joogatunti 45, 60 vai 90 minuuttia. Joogaopettajien palkkiot liikkuvat meille kantautuneiden tietojen mukaan lähes kaikkialla 50–70 euron välillä. Palkkion suuruuteen vaikuttaa studion kulurakenne, opettajan kokemus ja joogatunnin kävijäprofiili. Yritystunneista voi laskuttaa usein enemmän kuin kuluttajatunneista.
Opettajana kannattaa hyödyntää myös omaa aiempaa ammattia ja muista töistä kertynyttä osaamista. Monilla Rootsin opettajilla on joogan opettajakoulutuksen lisäksi myös muita koulutuksia esimerkiksi liikunta-tai hyvinvointialalta tai muuta työkokemusta esimerkiksi kouluttamisesta, viestinnästä ja vuorovaikutuksesta tai opetustyöstä. Kaikki nämä tukevat joogaopettajuutta.
“Joogan opettamisessa on kyse siitä, että opetat omaa harjoitusta eteenpäin. Jotkut pedagogiset valmiudet tarvitaan.” / Emilia
Koska joogaopettajuus on yrittäjyyttä, siihen pätevät kaikki yrittäjyyteen liittyvät lainalaisuudet. Olet itse vastuussa laskutuksesta, kirjanpidosta, markkinoinnista, työterveydestä ja sosiaaliturvasta. Jonkinlainen liiketoimintasuunnitelma siis on järkevää luoda, etenkin jos aiot kokopäiväiseksi joogaopettajaksi tai joogastudion perustajaksi.
On myös hyvä tiedostaa, että kun joogasta tulee ammatti, suhde lajiin muuttuu. Se, mikä aiemmin oli vapauttavaa itsetutkiskelua, onkin myös työtä. Esimerkiksi muiden opettajien joogatunneilla käydessä on vaikea olla miettimättä omaa opettajuuttaan tai tuntisuunnitelmiaan.
Joogaopettajan työhön kuuluu myös asiakkaiden vastaanottamista studiotilassa, maksujärjestelmien hallintaa, soittolistojen tekoa (jos käytät tunneillasi musiikkia) ja joillain studioilla myös siivousta. Nämä on hyvä huomioida, kun miettii omaa ajankäyttöään opettajana. Yhden tunnin opettaminen on keskimäärin kolmen tunnin keikka.
Onko joogaopettajuus kokopäiväinen työ?
Joogan opettamisesta voi rakentaa itselleen sellaisen ammatin kuin itse haluaa. Moni opettaa muiden töiden ohessa iltaisin ja viikonloppuisin ja jotkut taas työllistävät itsensä kokopäiväisesti joko opettamalla muiden studioilla tai perustamalla oman studion. Käymme tässä läpi plussat ja miinukset näistä kolmesta vaihtoehdosta.
Sivutoiminen joogaopettajuus
Miksi kannattaa: Sivutoiminen joogaopettajuus hyvä tapa rahoittaa omia lisäopintoja peruskoulutuksen jälkeen ja samalla harjoitella opettajuutta pienesti. Kun päätulo tulee jostain muualta, joogaopettajuuteen ei kohdistu niin paljon paineita heti alussa. Kun opetat vähän, voit myös erikoistua tiettyyn joogatyyliin.
Mitä on hyvä huomioida: Opettajakokemus ja oma asiakaskunta karttuu hitaammin kuin jos opettaisit täysipäiväisesti. Joudut punnitsemaan myös kuinka paljon jaksat opettaa päivätyösi rinnalla ja haluatko uhrata vapaapäiväsi tai viikonloppusi opettamiselle.
Täyspäiväinen joogaopettajuus
Miksi kannattaa: Saat paljon kokemusta ja oma asiakaskunta kertyy nopeasti. Täysipäiväisenä opettajana opetat luultavasti useita eri tyylisuuntia ja kehityt sekä sisällöllisesti että pedagogisesti. Jos saat tuntikalenterin täyteen, voit elättää itsesi pelkällä opettamisella.
Mitä on hyvä huomioida: Usean oman viikkotunnin saaminen voi olla opeuran alussa vaikeaa joten sijaistamisella on hyvä aloittaa. On todennäköistä, että joudut opettamaan eri studioilla saadaksesi monta viikkotuntia. Mitä enemmän töitä haluat, sitä useampia joogan eri alasuuntauksia on hyvä tuntea. Jos et halua opettaa studioiden asiakkaille vaan koota täysin oman oppilaskuntasi, valmistaudu näkemään paljonkin vaivaa somemarkkinoinnin ja henkilöbrändäyksen eteen. Henkilöbrändäys kannattaa myös vaikka opettaisit studioiden kautta, sillä monet studiot suosivat opettaja, joilla on jo seuraajia ja sitä kautta potentiaalisia omia asiakkaita.
“Joogaopettajuus muistuttaa luovan alan freelanceriyttä: pitää olla valmis kehittymään, brändätä itseäsi, suunnitella tunteja ja miettiä sosiaaliturvaa.” / Aurora
Studion omistaminen
Miksi kannattaa: Saat luoda jotain täysin omaa ja omannäköistä. Voit opettaa niin paljon kuin haluat ja työllistää muita opettajia. Tutustut koko jooga-alaan ja sen liiketoimintaan syvällisemmin kuin pelkästään opettajana.
Mitä on hyvä huomioida: Yrittäjänä työnkuvasi pitää sisällään paljon muutakin kuin opettamista. Jos olet kiinnostunut liiketoiminnasta ja yrityksen pyörittämisestä aina markkinointistrategian luomisesta kukkien kasteluun, studion omistajuus voi olla sinulle täydellinen ratkaisu. Jos taas haluat keskittyä opettamiseen ja kehittyä nimenomaan siinä, varaudu tiukkaan ajanhallintaan ja apukäsien palkkaamiseen.
7 kysymystä, jotka jokaisen joogaopettajaksi haluavan on hyvä kysyä itseltään
- Haluanko opettaa vai pelkästään kehittää omaa harjoitustani?
- Mitä kaikkea haluan opettajuudeltani: Onko minulle tärkeää opettaa oppimaani eteenpäin mahdollisimman monelle? Haluanko luoda tiiviin yhteisön ympärilleni? Haluanko opettaa oppiakseni itse jatkuvasti lisää? Vai haluanko luoda menestyvän joogabisneksen?
- Mitä joogaa ja miten haluan opettaa? Haluanko opettaa studiolla, kotona, online vai retriiteissä?
- Haluanko tehdä töitä iltaisin ja/tai viikonloppuisin?
- Opetanko mieluummin yritysten työntekijöitä vai ns. tavallisia kuluttajia?
- Kuinka paljon rahaa opettajuuden pitäisi tuottaa minulle kuukaudessa?
- Miten hoidan yrityksen pyörittämiseen liittyvät sivutoimet: Teenko itse kirjanpitoni vai palkkaanko kirjanpitäjän? Missä, miten ja kenelle markkinoin itseäni? Kenen apua tarvitsen, jotta saan liiketoimintani pystyyn?
Onnea matkaan opepolullesi – tee siitä omannäköisesi!