Detoxilla tarkoitetaan tyypillisesti kehon puhdistamista haitallisista aineista. Kaupalliset markkinat kehon puhdistamiselle ovat suuret, ja detox-nimikkeen alla kaupataan niin yrttipillereitä, suolihuuhtelua kuin loisia karkottavia sähkölaitteita. Keho on kuitenkin luotu puhdistamaan itse itseään ilman ylimääräisiä apuja.
Maksa ja munuaiset käsittelevät kehon myrkyt ja poistavat ylimääräisen nesteen kehosta, suolisto huolehtii tärkeiden aineiden imeytymisestä ja turhien poistumisesta, ja iho erittää hien mukana ylimääräisiä suoloja ja nestettä. Kaikki näistä toiminnoista ovat autonomisia eli tapahtuvat ilman, että käskemme.
Kehon omiin puhdistusprosesseihin ei ole tarpeellista puuttua vaan niitä voi ainoastaan tukea, sanoo yleislääketieteen erikoislääkäri ja kiinalaisen lääketieteen asiantuntija Sauli Siekkinen. “Länsimaisessa lääketieteessä ei uskota, että kehossa on kuona-aineita, joita pitäisi aktiivisesti poistaa”, hän toteaa.
“Kuitenkin detox voi tarkoittaa paljon muutakin kuin kuona-aineiden poistamista.”
Siekkinen puhuu detoxista toimintamalleina, jotka tuottavat enemmän terveyttä kuin sairautta ja mukaanlukee siihen myös henkisen hyvinvoinnin. “Sekä länsimainen että kiinalainen lääketiede ovat tunnistaneet, että negatiiviset ja katkerat asenteet lisäävät riskiä sairastua sydänsairauksiin.”
Näin ollen detox voi Siekkisen mukaan tarkoittaa niin ruokavalion muokkaamista, liikuntattottumusten tarkastelua kuin mieltä kuormittavien haasteiden kohtaamista esimerkiksi terapian avulla.
Myöskään kiinalainen lääketiede ei usko nopeisiin detox-kikkoihin. Se vannoo ennemmin harmonian varaan. “Kun sisäelimet toimivat tasapainossa ja säätelevät ja tukevat toinen toistensa toimintaa, keho voi hyvin”, Siekkinen sanoo. Kehoa on kuitenkin turha lähteä puhdistamaan, jos ruoasulatus toimii ja vointi on hyvä. Jos taas kehossa on häiriötiloja tai vaivoja, näiden alkuperää voi lähteä tutkimaan esimerkiksi kiinalaisen lääketieteen avulla.
Miten kiinalainen lääketiede lähestyy detoxia?
Kiinalainen lääketiede vannoo vuodenkierron mukaisiin elintapoihin sekä viiden elementin teoriaan. Kesällä suuntaudutaan ulos ja syödään raakaruokaa, syksyllä varastoidaan ravinteita ja huolehditaan hengityselimistön terveydestä, talvella vaivutaan horrokseen hiilihydraattipitoisten ruokien kera ja keväällä puhdistaudutaan talven aikana kerääntyneestä kuonasta kesää varten. Jokaiselle vuodenajalle on oma elementtinsä ja sitä tukevat ruoat, elintavat ja myös yin-joogan asanat.
Detox on kiinalaisessa lääketieteessä lähtökohtaisesti ennakoivaa. Kehon terveyttä pyritään tukemaan niin, ettei sairauksia pääse muodostumaan.
Jos kehon vointi sakkaa, mieli on sumuinen tai uni ei maistu, se voi olla merkki häiriötilasta.
Siekkinen tutkii kehon epätasapainoa yhdistämällä länsimaisen lääketieteen ja kiinalaisen lääketieteen menetelmiä. Hän tutkii ensin verikokeilla rauta-arvot ja kilpirauhasarvot sekä hyödyntää kiinalaisen lääketieteen pulssi- ja kielidiagnostiikkaa ymmärtääkseen, mikä viidestä zang-elimestä on epätasapainossa. Zang-elimiin mukaanluetaan perna, keuhkot, munuaiset, maksa ja sydän, ja niiden tehtävänä on säädellä elinvoiman eli qin tuotantoa ja varastointia kehossa.
Kun ongelman syy selviää, selviää myös sen hoito. Akupunktio on tyypillisin kiinalaisen lääketieteen hoitomuoto jo puhjenneisiin ongelmiin. Sen tueksi tarvitaan kuitenkin kehon tasapainoa tukeva ruokavalio ja elintavat. Jos länsimainen lääketiede kehottaa suosimaan kokojyväviljoja ja tuoreita vihanneksia, kiinalaisen lääketieteen tarjoamat ruokavalio-ohjeet ovat usein tarkempia. Esimerkiksi maksan toiminnan tukemiseksi kiinalaisen lääketieteen harjoittaja voi “määrätä” parsakaalia tai munakoisoa.
Kehon omaa puhdistusjärjestelmää tukevat elintavat tai kuurit voivat olla kiinalaisen lääketieteen näkökulmasta tarpeellisia, jos jokin puhdistamiseen osallistuva elin on epätasapainossa. Kuurimaisia hoitoja voivat olla esimerkiksi mehupaasto, yön yli paastoaminen, hikoilua lisäävä liikunta tai ravintorikkaiden ruoka-aineiden nauttiminen. Tyypillisesti paastoja suositellaan tehtäväksi keväisin, koska kevät on vuodenaikana yhteydessä maksan toimintaan ja maksa taas on yksi pääasiallisista myrkkyjä käsittelevistä elimistä.
Paastoja Siekkinen suosittelee siksi, että ne antavat elimille mahdollisuuden toteuttaa tehtäväänsä perusteellisesti. “Ruoansulatuselimistöllä on kaksi tehtävää: ravintoaineiden saattaminen verenkiertoon ja kuona-aineiden poistaminen. Näitä ei voi tehdä samaan aikaan. Jos ruoansulatus on jatkuvasti käynnissä, kuona-aineiden poistoa ei tapahdu.”
Paastoista hän suosittelee 3–5 päivän mehupaastoja tai pätkäpaastoamista yön yli. Jos päivän ruokailut ajoittaa aamukahdeksan ja iltaneljän tai -kuuden välille, keholle jää yli 12 tuntia aikaa puhdistautua. Mehupaaston taas voi toteuttaa hedelmä- ja vihannesmehuilla. Siekkinen itse suosii siivilöityä porkkana-, kaali- tai punajuurimehua ja hedelmistä appelsiini- ja omenamehua.
Hän ei rohkaise käyttämään detox-yrttejä, kehoon liimattavia tarroja tai muitakaan ihmekikkoja, sillä pahimmillaan ne voivat tuoda kehoon aineita, joiden käsittely voi ylikuormittaa maksaa.
Voiko joogan avulla puhdistaa kehoa?
Kehoa tasapainottava hoito pitää tyypillisesti sisällään myös kehollisia harjoituksia kuten chi kungia, meditaatiota tai joogaa. Monet yin-joogan suuntaukset kytkeytvät kiinalaisessa lääketieteessä tunnustettuun meridiaanioppiin.
Meridiaanit ovat sidekudoksia pitkin kulkevia energiakanavia, jotka ovat yhteydessä tiettyihin sisäelimiin. Näin ollen yin-joogassa uskotaan, että tiettyjä sidekudoksia manipuloimalla voidaan stimuloida tiettyjä meridiaaneja kehossa ja siten vaikuttaa myös tiettyjen sisäelinten toimintaan.
Esimerkiksi maksan meridiaaneja stimuloivia yin-asanoita ovat kyyhky, perhonen ja eteentaivutus leveässä haara-asennossa. Myös suoraan sisäelinten alueelle kohdistuvat, painetta luovat asennot voivat tukea kyseisen elimen toimintaa.
“Paine stimuloi ja venytys rentouttaa”, Siekkinen tiivistää. Paineen avulla voidaan aktivoida sympaattista hermostoa tietyn elimen alueella ja sitä kautta kiihdyttää sen toimintaa. Saman alueen venyttäminen taas supistaa verisuonia kyseisellä alueella ja näin rauhoittaa elimen toimintaa.
Vaikutus on toki vain hetkellinen, mutta liikunnan ja hieronnan avulla voidaan helpottaa tietyn alueen oloa hetkellisesti tai tukea hyvinvointia ennakoivasti.
Siekkinen painottaa sairauksia ennaltaehkäiseviä elämäntapoja kaikkien detox-kuurien ja kikkailujen yli. Hänen mukaansa yksi hyvinvoinnin parhaista tukipilareista on säännöllisyys. “Jo se, että herää samaan aikaan, syö samoihin aikoihin ja liikkuu säännöllisesti auttaa kehoa ylläpitämään terveyttä.”